Siemię Lniane

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Nasiona lnu oprócz właściwości odżywczych posiadają wyjątkowe składniki niezbędne dla zdrowia, urody oraz dobrego samopoczucia. Wskazane jest stosowanie nasion lnu do lecznicza różnych schorzeń.

Najbardziej znane zastosowanie siemienia lnianego dotyczy łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, co wynika z właściwości osłonnych dla przewodu pokarmowego.
Nasiona po namoczeniu pęcznieją i pokrywają się lepkim śluzem, który po spożyciu pokrywa błony śluzowe przełyku, krtani i żołądka, a następnie przemieszcza się dalej niosąc swoje ochronne i łagodzące właściwości bezpośrednio do jelit.

Siemię lniane zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i dlatego też powinno być wprowadzone do codziennej zdrowej diety.

Substancje zawarte w siemieniu lnianym:

1. Lecytyna:

  • Wchodzi ona w skład błon komórkowych i jest obecna w każdej komórce ciała
  • Bierze udział w procesie przemiany materii
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego organizmu
  • Poprawia koncentrację, pomaga w uczeniu się i zapamiętywaniu
  • Stanowi naturalną barierę ochronną ścian żołądka

2. Olej lniany:

Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe Omega – oraz Fitoestrogeny (lignany).

Kwas tluszczowy Omega – 3:

Stanowi budulec dla każdej komórki organizmu w tym tkanki mózgowej człowieka.Jego niski poziom wpływa na pogorszenie pamięci, pogorszenie wzroku, mogą pojawić się schorzenia neurologiczne, rozchwianie emocjonalne. Dostarczając kwasu tłuszczowego omega-3 zapobiegasz miażdżycy.

Błonnik pokarmowy – Fitoestrogeny (lignany):

Niektóre substancja pochodzenia roślinnego nie podlegają trawieniu. Ma to korzystny wpływ nie tylko na układ pokarmowy człowieka, ale na cały organizm.

Błonnik przyczynia się do:

  • zmniejszenia wchłaniania choresterolu
  • obniżenia ciśnienia krwi
  • obniżenia stężenia glukozy
  • wpływa korzystnie na rozwój bakterii jelitowych
  • reguluje wypróżnienia – przyspiesza perystaltykę jelit
  • zapobiega zaparciom
  • zmniejsza uczucie głodu
  • ma zasadniczy wpływ w trakcie odchudzania na zmniejszenie łaknienia

3. Witamina E:

  • Jest głównym przeciwutleniaczem (antyoksydantem) występującym w komórkach
  • bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek
  • wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
  • chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem

Jej niedobór może powodować:

  • rozdrażnienie
  • spadek koncentracji
  • osłabienie mięśni
  • rogowacenie i pękanie skóry
  • złe gojenie ran
  • pogorszenie wzroku

4. Flawonoidy:

Mają szczególnie pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia:

  • uszczelniają i wzmacniają śródbłonek naczyń krwionośnych
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego
  • Ponadto zwalczają wolne rodniki
  • obniża poziom choresterolu
  • zwiększają wchłanianie i utrzymują na dłużej w organizmie obecność witaminy C
  • wzmacniają odporność
  • spowalniają proces starzenia
  • mają pozytywny wpływ na wzrok

5. Kwas askorbinowy – WITAMINA C:

  • zwiększa odporność
  • odpowiada za sprawne działanie układu krwionośnego i serca
  • obniża ciśnienie
  • chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu
  • jest przeciwutleniaczem
  • chroni organizm przed nowotworami

6. Sole mineralne magnezu, cynku i żelaza:

Sole mineralne to ważny składnik diety ponieważ regulują szereg procesów zachodzących w komórkach organizmu człowieka. Ich spectrum działania jest bardzo szerokie.

Ogólne właściwości nasion lnu (siemienia lnianego):

  • reguluje poziom choresterolu
  • zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym
  • działa przeciwmiażdżycowo
  • działa przeciwzapalnie
  • działa przeciwnowotworowo
  • przy odchudzaniu – zmniejsza uczucie głodu i powoduje uczucie sytości
  • likwiduje dyskomfort przy kłopotach trawiennych: wzdęcia, zaparcia
  • zmniejsza dolegliwości związane z chorobą hemoroidalną
  • poprawia perystaltykę jelit
  • pomaga (działa osłonowo) w nieżycie żołądka i dwunastnicy, chorobie wrzodowej i przynosi ulgę przy nadkwasocie
  • zwiększa koncentrację i usprawnia pamięć
  • reguluje zaburzeniach hormonalnych, łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
  • nawilża suchą, pękającą skórę – stosowane zewnętrznie

Zastosowanie wewnętrzne:

  • zapalenie żołądka i dwunastnicy, nieżyt żołądka i dwunastnicy
  • uszkodzenia błony śluzowej
  • nadkwasota
  • choroba wrzodowa
  • zaparcia
  • hemoroidy
  • do zwiększania wilgotność śluzówki przy bólu gardła lub krtani
  • zaburzenia hormonalne – menopauza

Zastosowanie zewnętrzne:

  • wrzody
  • oparzenia
  • suchość skóry
  • pękanie skóry
  • uszkodzeni naskórka
  • trądzik
  • wysypka alergiczna
  • świąd skóry

Dlaczego siemię lniane powinno  być rozkruszone?

Sposób przygotowania nasion lnu do spożycia ma ogromne znaczenie. Niewłaściwe ich przygotowanie prowadzi do wyeliminowania cennych składników i pomniejsza ich wszechstronne właściwości.

Najistotniejszą kwestią jest sposób mielenia nasion. Nie jest wskazane mielenie siemienia w młynku do kawy. Podczas mielenia ostrza młynka nagrzewają się, wytworzona wysoka temperatura powoduje utlenienie się z nasion lnu drogocennego kwasu Omega 3.

Z kolei, przy spożywanie nasion w całości otrzymujemy tylko śluz – nie przedostają się do naszego organizmu cenne składniki ukryte w ich wnętrzu – zawarte  w środku rozkruszonego ziarna lnu.

Doskonałym sposobem na najpełniejsze wykorzystanie właściwości siemienia lnianego  jest jego ryflowanie (miażdżenie) w specjalnej zgniatarce do nasion. Siemię nie traci w ten sposób swoich cennych składników3. . Przede wszystkim ryflowane nasiona lnu dostarczają naszemu organizmowi wielu składników   w tym  kwasów tłuszczowych Omega –

Ryflowane siemię lniane przed spożyciem zalewamy wrzątkiem lub zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Otrzymany w ten sposób śluzowaty kleik roślinny zachowuje przyswajalne przez organizm składniki czynne ponadto ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz działa osłonowo i stabilizująco na cały przewód pokarmowy.

Wypity odwar przygotowany z nasion lnu pokrywa cienką warstwą błonę przełyku, żołądka, dwunastnicy i jelit. W ten sposób ochrania cały przewód pokarmowy przed szkodliwym działaniem np. toksyn, eliminuje dyskomfort w przypadku błędów dietetycznych lub po spożyciu alkoholu śluz lniany  uszczelnia jelita przed rozsiewaniem  groźnych  bakterii  jelitowych  .  Te szczególne właściwości osłaniające warto wykorzystać do leczenia choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy i uszczelnienia   jelit  a   także  przy nadkwasocie.

Ponadto zawarty w siemieniu błonnik pokarmowy wspomaga perystaltykę jelit.

Spożyte siemię pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości – warto stosować go do przy odchudzaniu.

 

Powiązane Posty

poradnik zdrowia

Hemoroidy. Objawy i leczenie

Chociaż „hemoroidy”, to potoczna nazwa choroby i schorzeń hemoroidalnych, to w rzeczywistości ma je każdy z nas. Więcej o schorzeniach, budowie odbytu i przyczynach powstawania dowiesz się tutaj. W uproszczeniu, są to uwypuklenia wewnętrznej błony Czytaj więcej…

poradnik zdrowia

Krwawienie z odbytu. Czy to hemoroidy?

Krwawienie z odbytu to problem, który przytrafia się wielu osobom. Ponieważ jednak chodzi o intymną część ciała, część osób wstydzi się o nim rozmawiać, a tym bardziej wybrać się do apteki po skuteczny środek leczniczy Czytaj więcej…

poradnik zdrowia

Jak się uchronić przed hemoroidami?

Hemoroidy to wstydliwy i bolesny problem. Nawet znajomi rzadko przyznają się między sobą, że mieli do czynienia z tą przykrą dolegliwością. To duży błąd. Rozpowszechnianie rzetelnych informacji o leczeniu hemoroidów może przynieść wielu osobom szybką Czytaj więcej…

P T